Τα απαραίτητα εργαλεία για τον κήπο μας

Τα βασικά εργαλεία κηπουρικής είναι ότι πιο απαραίτητο για τον ερασιτέχνη κηπουρό μετά το μεράκι.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τα πιο σημαντικά από αυτά:

Τσάπα και φτυάρι

Είναι τα πλέον αναγκαία εργαλεία για να ετοιμάσουμε το χώμα του κήπου μας να …υποδεχτεί το φυτό που επιθυμούμε. Προσοχή όμως: εάν πρόκειται να σκάψουμε σε μικρό βάθος για να φυτέψουμε π.χ. ένα γεράνι, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί ένα μικρό σκαλιστήρι με κοντό κοντάρι  – κάνει τη δουλειά πολύ καλύτερα ενώ είναι και πολύ πιο ξεκούραστο για τον χρήστη του.

tsapa_tetragoni_me_kasma13298989384f44a5badd40c             shovel1-e1352562570582

Κλαδευτήρι

Ότι πιο απαραίτητο για να περιποιούμαστε τα λουλούδια μας και γενικότερα τα μικρά φυτά που φιλοξενούνται στους κλασικούς ‘οικιακούς’ κήπους. Το μυστικό στο καλό κλαδευτήρι είναι να είναι κοφτερό αλλά και ελαφρύ συνάμα ώστε να μην κουράζει κατά την πολύωρη χρήση του.

P1180094b_kladeftiri-greenboss-me-antallaktiki-lepida

Τσουγκράνα

Η τσουγκράνα είναι το κύριο εργαλείο με το οποίο για απλώνουμε το χώμα αλλά και να το ισιώνουμε.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Γάντια

Είναι απολύτως αναγκαία καθώς προστατεύουν αποτελεσματικά τα χέρια μας από ερεθισμούς, φουσκάλες, κοψίματα ή κτυπήματα ενώ αποτρέπουν τα χώματα να τρυπώσουν στα νύχια μας προκαλώντας μυκητιάσεις.

gantia kipou DENIM

 

 

Πριόνι – ηλεκτρικό και μη

Ένα κλασικό πριόνι χειρός είναι απαραίτητο για την περιποίηση κάθε είδους κήπου. Κι εδώ το -όπως και στο κλαδευτήρι- το μυστικό είναι να είναι κοφτερό αλλά και ελαφρύ συνάμα.

Εάν στον κήπο μας έχουμε δέντρα με χοντρό κορμό και κλαδιά, το ηλεκτρικό πριόνι είναι απολύτως αναγκαίο καθώς κάνει το κλάδεμα πολύ ευκολότερο αλλά και πολύ αποτελεσματικότερο – χωρίς να πληγώνεται το σώμα του δέντρου. Τρία βασικά πράγματα δε, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε κατά τη χρήση του ηλεκτρικού πριονιού είναι: φοράμε πάντα γάντια κήπου, μακρύ παντελόνι και ειδικά γυαλιά για κηπουρικές εργασίες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποφύγουμε τους ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

JR100DWE                              Z-180-1

 

Καρότσι

All time classic εργαλείοκήπου. Απαραίτητο για κάθε περίσταση.

Προτού προβούμε στην αγορά του ωστόσο, καλό θα είναι να δούμε κάποιους νέους τύπους καροτσιών που υπάρχουν πλέον στην αγορά – πολύ πιο ελαφριά κι εύχρηστα από τα παραδοσιακά.

karotsi kipou

 

 

Σκάλα

Η σκάλα είναι απολύτως απαραίτητη για κήπους που έχουν και δέντρα εκτός από χαμηλά φυτά. Ιδανικές είναι οι μεσαίου μεγέθους σκάλες (εκτός κι εάν διαθέτουμε πολύ ψηλά δέντρα) καθώς είναι πιο εύκολες στη μετακίνηση και εύχρηστες γενικότερα.

ξύλινη-σκάλα-1-00mξύλινες-σκάλες_131_500x500

 

Τέλος καλό είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα καλά εργαλεία δεν κάνουν τον καλό κηπουρό!

Τον κάνουν η αγάπη του για τη γη, το μεράκι και κυρίως η υπομονή καθώς η κηπουρική είναι μια ενασχόληση που χρειάζεται ιδιαίτερη επιμονή μέχρι να πετύχεις το ποθητό αποτέλεσμα.

Leave a Reply