Πότε και πώς πρέπει να συντηρώ το ποδήλατο μου

Η σωστή λειτουργία του ποδηλάτου μας εξαρτάται από τη σωστή και τακτική συντήρησή του. Ένα καλά συντηρημένο ποδήλατο είναι ασφαλές και δε χάνει την αξία του δίνοντάς του μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιβάλλεται τακτικός έλεγχος των βασικών μερών ενός ποδηλάτου και φυσικά σωστή συντήρηση. Και τα δύο, εξαρτώνται από τη συχνότητα χρήσης και από το αν γνωρίζουμε ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουμε κατά την ποδηλασία

.20150226_105531 20150226_105448 20150226_10572820150226_105328 20150226_105043 20150226_104955

Σε πολλές περιπτώσεις, η συμπεριφορά μας πάνω στο ποδήλατο μπορεί να προκαλέσει βλάβες, όπως για παράδειγμα, η απότομη και απρόσεκτη αλλαγή ταχυτήτων, το ανέβασμα στα πεζοδρόμια, η επιθετική οδήγηση κλπ. Επίσης, θα πρέπει να μην ποδηλατούμε, όσο αυτό είναι δυνατό, σε διαβρωτικό περιβάλλον (υγρό, αλμυρός αέρας, αλάτι από το δρόμο, λάσπη, άμμο, ρύποι).

Η σωστή συντήρηση του ποδηλάτου και των περιφερειακών του εμποδίζει τη διάβρωση του ή την εμφάνιση άλλων συνηθισμένων ζημιών που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα όχι μόνο εξασφαλίζουμε την μακροζωία του αγαπημένου μας ποδηλάτου αλλά και την δική μας ασφάλεια.

 

1)  Αλυσίδα: Η αλυσίδα είναι ένα από τα εξαρτήματα του ποδηλάτου που δέχεται μεγάλες δυνάμεις. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχεται η τάση της και να μεριμνούμε για την σωστή της λίπανση. Λιπαίνουμε:

τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα όταν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο καθημερινά.

πριν ή μετά από βόλτα σε χώμα ή βουνό

μετά από βροχή ή πλύσιμο

Λαδώνουμε μόνο την αλυσίδα από την εσωτερική της πλευρά –Όχι τους δίσκους. Επίσης η χρήση ενός λιπαντικού με Teflon  προστατεύει την αλυσίδα από την υγρασία και δεν επιτρέπει την προσκόλληση βρωμιάς πάνω της.

2)  Εμπρός – Πίσω εκτροχιαστής: Καθαρίζουμε με ένα πινέλο ή μια παλιά οδοντόβουρτσα σκόνη και χώμα. Σε περιόδους ακινησίας του ποδηλάτου καλό είναι η αλυσίδα να είναι μπροστά και πίσω περασμένη στην θέση του μικρότερου δίσκου. Με αυτό τον τρόπο δεν «κουράζονται» τα ελατήρια των εκτροχιαστών αφού δεν ασκούνται τάσεις σε αυτά.

3) Φρένα:

Για V-brakes:

Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί ή οινόπνευμα τα τακάκια.

Αλλάζουμε τα τακάκια όταν δούμε ότι η φθορά έχει προχωρήσει.

Με ένα πινέλο καθαρίζουμε τις αρθρώσεις και βάζουμε μερικές σταγόνες λιπαντικού.

Για δισκόφρενα (μηχανικά-υδραυλικά)

Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί ή οινόπνευμα τους δίσκους. Προσέχουμε σε καμιά περίπτωση να μην έρθουν οι δίσκοι σε επαφή με κάποιο λιπαντικό.

Για τα υδραυλικά δισκόφρενα  ελέγχουμε για ύπαρξη τυχόν αέρα στο κύκλωμα ενώ συμπληρώνουμε με το κατάλληλο λάδι όταν είναι απαραίτητο.

Αλλάζουμε τακάκια όταν παρατηρήσουμε ότι έχει πέσει η απόδοση πέδησης.

4)  Ζάντες: Με ένα βρεγμένο πανί η σαπουνάδα καθαρίζουμε την επιφάνεια της ζάντας και γυρνώντας την με το χέρι ελέγχουμε την ευθυγράμμιση της.

5)  Αναρτήσεις: Καθαρίζουμε με πανί τους κυλίνδρους της ανάρτησης και τις τσιμούχες που αφού εκτίθενται  σε σκόνη και χώμα.

6)  Βίδες: Ελέγχουμε προσεκτικά τις βίδες για τυχόν χαλάρωση.

7)  Συρματόσχοινα φρένων-ταχυτήτων: Με ειδικό γράσο λιπαίνουμε τα καλώδια των συρματόσχοινων από την εσωτερική μεριά και τα κινούμε εμπρός – πίσω με τους μοχλούς ταχυτήτων ή φρένων. Αν παρατηρήσουμε την εμφάνιση σκουριάς προχωράμε στην αλλαγή τους.

8)  Πλύσιμο: Μπορούμε να πλύνουμε το ποδήλατο χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό καθαριστικό (ή καθαριστικό για τα πιάτα) ενώ με ένα oil degrease καθαρίζουμε την αλυσίδα. Πριν το πλύσιμό συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Δεν χρησιμοποιούμε το πιεστικό γιατί το νερό θα διεισδύσει  σε σημεία που δεν πρέπει. Αφού το ποδήλατο μας στεγνώσει είναι απαραίτητο το λάδωμα της αλυσίδας.

9)  Λάστιχα: Ελέγχουμε την φθορά των ελαστικών και την πίεση τους η οποία πρέπει να είναι μέσα στα όρια που δίνει ο κατασκευαστής.

10)  Οπτικός έλεγχος: Πριν από κάθε βόλτα μας ελέγχουμε με το μάτι τον σκελετό  για τυχόν χτυπήματα, ρωγμές ή σκουριά.

 

Leave a Reply