Τα εργαλεία του μάστορα

Για τον ερασιτέχνη τεχνίτη που του αρέσει να καταπιάνεται με τα κουτσοδούλια, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εξοπλίσει μια εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν χρειάζεται τόνους εξοπλισμού ούτε και πρέπει να ξοδέψει μια μικρή περιουσία. Μια χρηστική εργαλειοθήκη χρειάζεται που να είναι λειτουργική και όσο το δυνατόν πιο πλήρης.

Να λοιπόν με τι εργαλεία εφοδιάζει τη συλλογή του ο αρχιμάστορας του σπιτιού…

Κατσαβίδια

Προτιμάμε μια συλλογή που θα περιέχει μια μικρή ποικιλία 6-8 κατσαβιδιών για κάθε χρήση, καθώς αυτές καλύπτουν συνήθως τις περισσότερες απαιτήσεις. Αν μάλιστα θέλουμε κάτι καλύτερο, αναζητάμε τις συλλογές που περιέχουν κατσαβίδια με αντιολισθητικές λαβές.

1336727018_hans-tools_otviortki

Γαλλικό κλειδί

Ο κανόνας του ερασιτέχνη μάστορα λέει πως με ένα γαλλικό κλειδί κι ένα κατσαβίδι μπορείς να κάνεις πάμπολλες εργασίες! Κι αυτό είναι αληθές, καθώς ένα κλειδί μεταβλητού ανοίγματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίσταση…

too2

Γερμανοπολύγωνα

Υπάρχουν φορές που πρέπει να ασκήσουμε περισσότερη δύναμη για το λασκάρισμα μιας βίδας. Για τις στιγμές λοιπόν που χρειάζεται κάποιος πιο σταθερό πιάσιμο και πιο σφιχτό «αγκάλιασμα» της βίδας, μια μικρή συλλογή με γερμανοπολύγωνα θα του φανεί ανεκτίμητη.

8456b_image_1

Πένσα ηλεκτρολόγου

Εργαλειοθήκη χωρίς πένσα δεν γίνεται. Από το σφίξιμο ή το λασκάρισμα βιδών έως το κράτημα αντικειμένων και το ξεγύμνωμα καλωδίων, η πένσα είναι απολύτως απαραίτητη. Κι αν μάλιστα είναι και πένσα ηλεκτρολόγου, τότε έχουμε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούμε για να κόβουμε διάφορα μικρότερα υλικά.

pensa

Μετροταινία

Επειδή πάντα θα χρειαστεί να μετρήσουμε κάτι, μια 5μετρη ταινία είναι ιδανική για τις ανάγκες του σπιτιού.

too5

Δοκιμαστικό κατσαβίδι

Πρόκειται για εντελώς απαραίτητο εργαλείο της εργαλειοθήκης, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του. Εκτός από την κύρια ηλεκτρολογική του χρήση, τη διαπίστωση δηλαδή αν υπάρχει τάση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλό κατσαβίδι, καθώς το μέγεθος της μύτης του είναι τέτοιο που εφαρμόζει ιδανικά στις περισσότερες βίδες που συναντάμε στα οικιακά μερεμέτια.

too6

Κόφτης καλωδίων

Παρέα με το δοκιμαστικό κατσαβίδι, είναι τα κατεξοχήν εργαλεία για ηλεκτρολογικές εργασίες. Αν θέλουμε να κόψουμε και να ξεγυμνώσουμε καλώδια, ο κόφτης καλωδίων είναι εντελώς απαραίτητος.

koftis

Σφυρί

Βασικό εργαλείο του μάστορα, βρίσκει χρήση σε πλήθος εφαρμογών: από την απλή τοποθέτηση ενός καρφιού μέχρι και το σπάσιμο δομικών υλικών (με τη χρήση καλεμιού). Επιλέγουμε ένα σφυρί μεσαίου μεγέθους με αντιολισθητική λαβή.

too8

Πριόνι

Όλο και κάποιο ξύλο θα χρειαστεί να κόψουμε και το πριόνι θα κάνει τη δουλειά μια χαρά.  Κι αν θέλουμε το κάτι παραπάνω, η ύπαρξη ενός σιδεροπρίονου στη συλλογή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη.

too9

Κάβουρας

Τον λένε και τσιμπίδα υδραυλικού και είναι τελείως αναγκαίος σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, μιας και ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση στα διάφορα εξαρτήματα χωρίς τον φόβο να προκαλέσουμε ζημιές και φθορές.

too10

Αλφάδι

Αν θέλουμε να ευθυγραμμίσουμε επιφάνειες και αντικείμενα, το αλφάδι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν βέβαια και τα αλφάδια laser για τους πιο απαιτητικούς.

too11

Φαλτσέτα

Είναι το ιδανικό κοπτικό εργαλείο και πάντα θα χρειαστεί να κόψουμε κάτι. Δεν το συζητάμε, είναι απαραίτητη για τη συλλογή μας.

too12

Δράπανο

Ο «βασιλιάς» της εργαλειοθήκης, είναι το πλέον βασικό (ηλεκτρικό) εργαλείο για κάθε τεχνίτη. Ιδανικά, επιλέγουμε κάποιο που να έχει μεγάλη ισχύ (π.χ. 900 Watt), για να είναι και λειτουργικό. Καλό είναι να διαθέτει διακόπτη με ρύθμιση στροφών, καθώς και αριστερόστροφη-δεξιόστροφη λειτουργία. Επίσης, η ύπαρξη ταχυτσόκ θα κάνει πολύ εύκολη τη χρήση του στην αλλαγή τρυπανιών. Και βέβαια αν έχουμε δράπανο, πρέπει να αποκτήσουμε αναγκαστικά και μια καλή συλλογή τρυπανιών για να το συνοδεύουν.

Κατσαβίδι Μπαταρίας tn_9904_2

Πλέον το κατσαβίδι μπαταρίας έχει γίνει απαραίτητο για κάθε εργασία στο σπίτι. Με αυτό μπορείτε ξεκούραστα να ξεβιδώσετε σφιχτές βίδες ή να βιδώσετε με ευκολία. Θα σας φανεί πολύτιμο εάν σας αρέσουν οι μικροκατασκευές. Θα χρειαστείτε βέβαια και μια καλή σειρά από μύτες διαφόρων ειδών.

images (2)

Με τα βασικά αυτά εργαλεία θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε τα περισσότερα οικιακά μερεμέτια. Από ‘κει κι έπειτα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη για πιο εξειδικευμένα εργαλεία, μπορούμε να τα προμηθευτούμε επιτόπου.

Ωστόσο, η σωστή εργαλειοθήκη οφείλει να περιέχει και τα «αναλώσιμα» εξαρτήματα και ανταλλακτικά: βίδες (ξυλόβιδες και λαμαρινόβιδες) σε διάφορα νούμερα, ρομπλεξ και στριφώνια, ρόκες, μονωτική ταινία, τεφλόν, καρφιά σε διάφορα νούμερα, κλέμες και δεματικά…

Leave a Reply