Οι 10 αποχρώσεις του mood. Πώς επηρεάζει το χρώμα του δωματίου τη διάθεσή σου;

Τι λάθος κάνεις με τα χρώματα στο σπίτι σου; Γιατί είναι προτιμότερο να βάψεις το δωμάτιο σου κόκκινο αν είσαι ακόμη φοιτητής και πως οι αποχρώσεις του πορτοκαλί μπορεί να… σου ανοίξουν την όρεξη

Τι χρώμα έχεις επιλέξει για την κρεβατοκάμαρά σου; Ποια απόχρωση διάλεξες για το σαλόνι και τι χρώμα βρήκες στο γνωστό χρωματολόγιο για τα υπόλοιπα μέρη του σπιτιού σου; Φαίνεται πως η επιλογή του χρώματος στο χώρο στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και την απόδοσή μας. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι την κάθε γκάμα χρωμάτων είναι διαφορετικός και κάθε απόχρωση έχει τη δυνατότητα να προκαλεί άλλη αντίδραση. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι…

1. Κόκκινο, το χρώμα του πάθους αλλά και της συγκέντρωσης

1

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας, ένας μαθητής, φοιτητής ή τέλος πάντως κάποιος που επιθυμεί να συγκεντρωθεί προκειμένου να μελετήσει κάτι, θα αποδώσει καλύτερα σε ένα… κόκκινο περιβάλλον. Είναι αλήθεια πως τα πιο απαλά χρώματα – απαλό μπλε, ανοιχτό πράσινο – συμβάλουν στη χαλάρωση και την ηρεμία. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο για κάποιον που πρέπει να συγκεντρωθεί και να αποδώσει.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως λίγη δόση από… στρες είναι απαραίτητη προκειμένου να έχει κανείς καλύτερη απόδοση. Ίσως λοιπόν ένα έντονο κόκκινο να ήταν το ιδανικό χρώμα για ένα δωμάτιο σπουδαστή ή έναν χώρο γραφείου. Ανεβάζει τους σφυγμούς της καρδιάς και την ένταση στην ατμόσφαιρα, γεγονός που παραδόξως είναι ευεργετικό για τη μελέτη.

2. Χαλαρώστε στα χρώματα του μπλε

2

Οι ειδικοί της διακόσμησης επιμένουν πως το μπλε είναι το χρώμα της χαλάρωσης. “Είναι γνωστές οι ευεργετικές του ιδιότητες σε πιο εποικοδομητικό και ευεργετικό ύπνο, αλλά και υπέρτατη χαλάρωση. Έτσι, είναι λογικό να επιλέξει κανείς τέτοιες αποχρώσεις για το μπάνιο (ιδιαίτερα με μια μεγάλη μπανιέρα στα αξεσουάρ) και φυσικά στο υπνοδωμάτιο. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν πως κάποιες αποχρώσεις του μπλε μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον τρόπο που αισθάνεται κανείς τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

3. Τα πράσινο της φύσης

3

Το πράσινο δίνει την αίσθηση πως είμαστε πιο κοντά στη φύση με αποτέλεσμα να προκαλεί μια αίσθηση ανανέωσης και γαλήνης. Το έτερον ιδιαίτερα γνωστό χαρακτηριστικό του πράσινου στο περιβάλλον, είναι πως συμβάλει στην ξεκούραση των ματιών (εξ ου και η επιλογή του σε δημόσια κτίρια και κυρίως σε σχολεία και νοσοκομεία). Ως εκ τούτου, οι αποχρώσεις του είναι κατάλληλες πρακτικά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού και συνδυάζονται ιδανικά με άλλα γήινα χρώματα, όπως εκείνο του καφέ, που βοηθά ιδιαίτερα στην αίσθηση πως ανήκουμε στη φύση.

4. Pink Power

4

“Άνθρωποι που βρίσκονται σε… ροζ περιβάλλον τείνουν να είναι πιο πράοι, αφού βρίσκονται υπό την επήρεια του “pink effect” αναφέρουν οι ειδικοί της εσωτερικής διακόσμησης. Παρά το γεγονός πως θεωρείται “ρομαντικό χρώμα” και φέρνει στο νου κατά βάση ευχάριστα συναισθήματα, έχει συνδεθεί άρρηκτα με κούκλες και παιδικό δωμάτιο κοριτσιών πράγμα που το κάνει κάπως απωθητικό για ενήλικες…

5. Σοκολατί, το χρώμα που μ’ αρέσει είσαι εσύ

5

Οι σοκολατένιες αποχρώσεις βοηθούν τους ενοίκους του δωματίου να αισθάνονται πιο άνετα και ασφαλείς. Είναι το χρώμα που, όπως άλλωστε και η σοκολάτα, προκαλεί την αίσθηση της οικειότητας και της συλλογικότητας. Ως εκ τούτου μοιάζει ιδανική επιλογή για το χώρο του σαλονιού, που θα βοηθήσει τους καλεσμένους να αισθανθούν γρήγορα άνετα, να νιώσουν “σαν στο σπίτι τους”.

6. Το χρώμα της πολυτέλειας και της δημιουργικότητας

6

Το μοβ και συγκεκριμένα το βιολετί ήταν το χρώμα που επέλεγαν κατά κόρον οι βασιλικές οικογένειες. Για χρόνια λοιπόν συμβόλιζε την ευμάρεια και την πολυτέλεια. Συνδυασμένο λοιπόν με πολυτελή έπιπλα, θα δώσει στο χώρο αυτή την αριστοκρατική αίσθηση που πολλοί αναζητούν από το σπίτι τους.

Τέλος, το μοβ θεωρείται από τους ειδικούς το χρώμα της δημιουργικότητας, αφού ενεργοποιεί τα σημεία εκείνα του εγκεφάλου που μηχανεύονται δημιουργικές ασχολίες και εκφράσεις. Καταλαβαίνετε πως μια τέτοια απόχρωση στο δωμάτιο μπορεί να σας βάλει σε σκέψεις, τη χειρότερη ώρα της ημέρας. Εκείνη που θέλετε να κοιμηθείτε.

7. Το πορτοκαλί δεν είναι το νέο μαύρο. Είναι το χρώμα της όρεξης

7

Ζωηρό και ηλεκτρισμένο, το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τη ζωντάνια και την ένταση. Εκείνο όμως που ίσως δεν αντιλαμβάνεται κανείς είναι πως το χρώμα αυτό έχει την ιδιότητα να ανοίγει την όρεξη. Καλή επιλογή για τραπεζαρία και κουζίνα, δύσκολη όμως απόφαση σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, ειδικά τις ημέρες εκείνες που κανείς προσπαθεί να ελέγξει τη διατροφή του.

8. Το λευκό της φρεσκάδας

8

Αν και το λευκό είναι η πιο προφανής και κοινότυπη επιλογή, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας και του χώρου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να μην αισθάνεται πως ασφυκτιά εντός των τοίχων του σπιτιού του, ειδικά αν πρόκειται για πιο μικρά και ίσως όχι τόσο καλά φωτισμένα διαμερίσματα. Το λευκό θα κάνει μικρούς χώρους να δείχνουν μεγαλύτεροι, αλλά και φωτεινότεροι.

9. Το μαύρο της πολυτέλειας

9

Δύσκολη επιλογή… το μαύρο είναι συνυφασμένο με τη λύπη, με άσχημα μαντάτα και το θάνατο. Δύσκολα θα το επέλεγε κανείς για το σπίτι του, μιας και όλοι οι παραπάνω συνειρμοί ίσως προκαλέσουν συναισθήματα μελαγχολίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του μαύρου “δραματοποιεί” την κατάσταση, εντείνει τα συναισθήματα, ενώ παράλληλα μπορεί με τον κατάλληλο τρόπο να δώσει μια ιδέα κομψότητας.

Αν το μαύρο παραείναι, τότε δοκιμάστε τις αποχρώσεις του… γκρι που θεωρείται ουδέτερο και μπορεί να συνδυαστεί πρακτικά με οποιοδήποτε άλλο χρώμα στο σπίτι.

10. Τραπεζαρία με τα… κίτρινα;

10

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το κίτρινο στην ελληνική παράδοση είναι συνδυασμένο με το μίσος και το φθόνο. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα οι αποχρώσεις του εκπέμπουν περισσότερο φως και δίνουν την αίσθηση της άνεσης “μεγαλώνοντας” το χώρο. Υπάρχει όμως και εδώ ένα “αλλά”… όπως και το μαύρο, το κίτρινο έχει την ιδιότητα να τροφοδοτεί συναισθήματα όπως αγανάκτηση και θυμός, ιδιαίτερα σε πιο έντονες αποχρώσεις. Οι απαλές του παραλλαγές πάλι, μπορούν να φέρουν την αίσθηση της χαράς, όπως μια ηλιόλουστη ημέρα, όμως οι διακοσμητές συνιστούν να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Πηγή : Οι δέκα αποχρώσεις του mood. Πώς επηρεάζει το χρώμα του δωματίου τη διάθεσή σου!

VITEXLOGO

Leave a Reply